Ontdek je talent

Droom je van het witte doek? Zou je je eigen muziek willen maken? Of jouw tekeningen zien hangen op een echte tentoonstelling? Dan is Kunst & Media iets voor jou! In deze bijzondere havo/vwo-klas van het Goois Lyceum ga je zelf aan de slag met toneel, muziek, regisseren, filmen, monteren, tekenen, handvaardigheid en nog veel meer.

Wat is Kunst & Media?

Acteurs, musici, tv-presentatoren, kunstenaars, recensenten… De wereld van kunst en media staat bol van interessante beroepen. In de Kunst & Mediaklas maak je er uitgebreid kennis mee. Zes uur per week leer je over toneel, film, muziek, beeldende kunst en alles wat je maar bij kunst en media kunt bedenken. Je ontdekt je eigen talenten, en je krijgt de vrijheid om je eigen kijk op kunst te ontwikkelen. Je leert kritisch kijken naar wat jij maakt en wat anderen maken.

Het programma

In de Kunst & Mediaklas worden verschillende kunstvakken gecombineerd en ga je op excursie naar musea of het theater. Je krijgt gastlessen van professionals, bijvoorbeeld van iemand die je leert monteren in Imovie, een percussionist of een singer-songwriter. In het eerste jaar heb je bijvoorbeeld het project “stop-motion”, waarin je leert een korte animatiefilm te maken. In het tweede jaar kun je al jouw drama er uitgooien in het soapproject, waarin je leert acteren, regisseren, filmen en monteren. In jaar 3 maak je je eigen nummer met een videoclip erbij! Er zijn telkens drie periodes per jaar en je werkt steeds een periode lang aan een thema.

Hoe ziet het eerste jaar eruit in een K&M-klas?

Het eerste jaar begint met het project ”De Verwondering”, waarin je je leert thuis voelen op het podium. Zingen staat centraal en improviseren op toneel. Ook leer je over muziektechnologie. Na 11 weken start het project “E-MOTION”, waarin het overbrengen van emotie centraal staat. Hoe doe je dat beeldend? Welk effect hebben kleuren en muziek bij film? Hoe doe je dat op het toneel? In dit project leer je ook hoe je een stop-motion animatie maakt.

Je sluit het jaar af met het project “INth@H00D”. Je brengt in dit project verhalen uit jouw eigen buurt in beeld via fotografie en een zelfgemaakte documentaire. Je leert muziekteksten schrijven over maatschappelijke thema’s en je gaat samen met klasgenoten locatietheater doen.

Door het jaar heen houd je een kunstlogboek bij. Dat is een soort dagboek waarin je beschrijft wat je hebt geleerd, wat goed ging en wat beter kon.

“De wereld van kunst en media staat bol van interessante beroepen“

“De wereld van Kunst&Media staat bol van interessante beroepen“

Iets voor jou?

De Kunst & Mediaklas is bedoeld voor havo/vwo-leerlingen met interesse voor kunst en media. Je hoeft niet ergens supergoed in te zijn, al mag dat wel. Het is vooral belangrijk dat je het fijn vindt zelf aan de slag te gaan. Je moet het bovendien echt leuk vinden om met anderen samen te werken. Dat vraagt om extra inzet en discipline. Je leert organiseren, oplossingen bedenken, plannen presenteren, samenwerken en zelfstandig werken. Allemaal dingen die handig zijn voor later; niet alleen in de wereld van kunst en media maar ook daarbuiten.

Na de kunst en mediaklas

Je kiest de kunstklas voor de hele onderbouw. Als je wilt, kun je in de bovenbouw kiezen voor muziek en tekenen als examenvak. In de gewone havo/vwo brugklas wordt het vak kunst ook 11 weken ter oriëntatie aangeboden. Je kunt daardoor in de tweede klas havo of vwo alsnog voor Kunst & Media kiezen. In klas 2 en 3 krijg je het dan een heel jaar in je rooster.

Waarom Kunst & Media doen op het Goois Lyceum?

De Kunst & Media stroming biedt een plek om je creatieve talent te ontdekken en te ontwikkelen. Je leert kunst te maken door veel te doen, veel te kijken en door te reflecteren op je eigen werk en op dat van een ander. Als je zin hebt om te ontdekken, te spelen en te maken, staan de deuren van de Kunst & Media-klas voor je open!

Meer weten over Kunst & Media?

Infographic

Lees het laatste nieuws

Klik hier voor onze video