Debatclub

Geef jij graag je mening over actuele en gewaagde onderwerpen? Lul jij iedereen van tafel? Durf je het aan om in het openbaar te spreken en jouw speech-skills te verbeteren? Denk je wel eens na over actuele dilemma’s? Kortom, heb jij een uitgesproken mening en steek ‘m niet onder stoelen of banken? Dan is de debatclub wat voor jou!

Schoolkrantredactie

Houd jij van schrijven of wil je er graag beter in worden door het te doen? Sluit je aan bij de digitale schoolkrant van het Goois Lyceum, Echo! We zijn op zoek naar creatieve leerlingen met een neus voor nieuws in de school, leerlingen die graag interviewen, hun visie geven op binnenlands en buitenlands nieuws of vol zitten met grappige verhalen. Leerlingen die willen experimenteren met nieuwe media, zoals vlogs en podcasts, zijn ook van harte welkom.

Wiskunde D

We starten deze periode weer met nieuwe modules! Wil je wiskunde D doen als echt vak via deze masterclasses? Dat kan! Doe mee en ontvang losse certificaten. Je kunt wiskunde D leren via de losse modules of het gehele vak volgen door aan alle modules mee te doen. Handig voor sommige vervolgopleiding! Deze periode duiken we in Complexe Getallen…

Conjunctuurbeker

Heb jij het in je om de Nederlandse economische ontwikkelingen te voorspellen? De Conjunctuurbekerstrijd  is een wedstrijd waarbij leerlingen onder leiding van hun docent de ontwikkeling van de Nederlandse economie voorspellen. Het team van het Goois Lyceum heeft al eerder eens de 1e plaats bereikt bij de landelijke Conjunctuurbekerstrijd en een daarmee een leuk geldbedrag verdiend! Jij dit jaar?

Programmeren in Python (scientific computing in python)

Wil jij een beta-studie gaan doen en heb je natuur- en wiskunde in je pakket? Of ben je gewoon heel erg geïnteresseerd in programmeren? In dit programma leer je de basis van programmeren met het wereldwijd groeiende Python, een objectgeoriënteerde programmeertaal met grenzeloze mogelijkheden, en ga je dit gebruiken om je eigen simulatie-game te bouwen.

AmbachtLAB: koken

Ben je straks van  plan om op kamers te gaan en je kunt nog geen eitje bakken, dan is deze module wellicht iets voor jou! In zes bijeenkomsten leer je eenvoudige, gezonde en bovenal goedkope recepten te maken.  Op de vrijdagmiddag, het 7e en 8e uur word je in de villa verwacht en maken we een lekker gerecht, dat we daarna ook samen opeten. Iets leren en dan nog heerlijk samen eten. Wat is er mooier dan dit? 

Programmeren voor gevorderden: AI – neurale netwerken

Met de komst van ChatGPT is Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) alomtegenwoordig geworden. Zelflerende kunstmatige intelligentie werkt op basis van neurale netwerken. Bij een neuraal netwerk programmeer je de computer op een manier die lijkt op hoe onze hersenen werken. In deze cursus ga je eerst leren een enkel neuron na te bootsen welke al eenvoudige taken aangeleerd kan worden. Deze cursus is een vervolg op de cursus “Scientific computing met Python”. 

GSA-commissie

Wil jij bepalen hoe het Goois Lyceum Paarse Vrijdag viert? Organiseer jij graag iets opzienbarends? Denk jij graag mee over manieren om de thematiek rond jezelf zijn, inclusiviteit, geaardheid en gender niet alleen op Paarse Vrijdag, maar het hele jaar door te laten leven? Dan is de nieuwe GSA van het Goois Lyceum op zoek naar jou! In deze mastermodule zullen we ons sowieso bezighouden met de organisatie van Paarse Vrijdag.  Maar er is volop ruimte voor jullie ideeën over wat de GSA nog meer kan doen.

Lego League

Legoblokjes, teamwork, computers, techniek en spanning! Dat is waar de LEGO LEAGUE voor staat. Leerlingen t/m 15 jaar gaan daarbij onderling de strijd aan met zelf geprogrammeerde en gebouwde Lego-robots. Met deze robot moet je zo veel mogelijk missies oplossen in een zo kort mogelijke tijd. De winnaar van de regiofinale gaat naar de Beneluxfinale… en misschien wel naar de Wereldfinale!

Robotica

Zin om een uurtje per week je te verdiepen in robotica, waarbij je zelfstandig aan het werk kunt zijn en het fijn vindt om met andere geïnteresseerden te sparren over het bouwen van robots, met de  elektronica en het programmeren? Kom eens kijken of het iets voor jou is. Let wel er kunnen in de eerste periode maar 5 deelnemers aan het huidige groepje worden toegevoegd. Wees er dus snel bij!

EHBO

Wil jij leren reanimeren? In deze module leer je reanimeren, eerste hulp en een AED bedienen. Je weet na deze cursus dus wat je moet doen bij een hartstilstand, maar je leert ook hoe om te gaan bij bijvoorbeeld verstikking, een beroerte of epilepsie. Verder leer je verbanden aan te leggen en een slachtoffer in een stabiele zijligging te leggen. Kortom, een heel waardevolle module om te volgen! Na afloop ontvang je een certificaat met een geldigheid van twee jaar. De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs van buiten school.

Brugklasmusical

Musicalcrew klaar? Zaallicht uit!  Spots en muziek aan en trek het doek maar op! Ook dit jaar kun je weer meedoen met de brugklasmusical. Gevatte teksten, vet decor, goede muziek, toffe dansen en leuke liedteksten, maar vooral jouw kans om te shinen op het grote podium. Je gaat met z’n allen aan de slag om een heel gave voorstelling te maken die je opvoert in de aula. Leuk om te doen, maar nog leuker is dat je binnen mum van tijd heel veel leerlingen uit jouw jaar leert kennen.

Grote musical

Schitteren in een professionele musicalproductie? Het kan hier op school! Ieder jaar voeren we een prachtig verhaal op en jij kunt meedoen! Acteren, musiceren, zingen, dansen of vormgeving; voor ieders talent een plek. Houd de posters in de school goed in de gaten, want er zijn uiteraard auditierondes. Op die posters lees je ook hoe je je op moet geven. Showtime!

Origami

Na een hele dag bezig zijn in je hoofd even lekker relaxed je handen laten wapperen? En nog iets moois maken ook? Dat kan! Deze periode start de masterclass origami: de Japanse vouwkunst. Origami is de kunst van het vouwen. Bij origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan zijn complexe ontwerpen mogelijk. In deze module ga je relaxed aan de slag met verschillende modellen die  – als je wil – oplopen in moeilijkheid.